Artikkelit

Shamaanirummun värjäys – näin onnistut rumpunahkasi värjäyksessä

Shamaanirumpu on kiva ja omintakeinen käsityö, jonka teko onnistuu, jos malttaa asiaan hieman perehtyä. Rumpu-ukon tarvikepaketin nahka on blanco, joka tarkoittaa sitä, että nahkaa ei värjätä. Jos blanco tuntuu liian tylsältä tai muuten haluat erottua joukosta, rumpunahan värjäämällä saat taatusti omannäköisesi rummun. Suomessa rumpunahkana käytetään yleensä poroa. Tämä johtuu suhteellisen hyvästä saatavuudesta sekä nahan ominaisuuksista. Myös muutkin nahat käyvät, esimerkiksi kauris, hirvi tai nauta. Tee itse shamaanirumpu DIY -tarvikepaketissa on kehikkoon sopivaksi leikattu poronnahka.

Nahan voit värjätä kasvisväreillä, joiden alkuperäinen raaka-aine on kasvis tms. Tässä muutama esimerkkejä värisävyistä:

  • Kahvi, joka antaa ruskeita sävyjä
  • Kurkumasta irtoaa keltaista väriä
  • Punajuuresta saat nahkaan punaisia ja violetteja sävyjä.
  • Mustikasta tulee – yllätys, yllätys – sinistä väriä.
  • Chlorella levästä tulee erivärin vihreää.

Kasvivärit ovatkin edullinen ja mielenkiintoinen tapa värjätä nahka.

Rumpunahan voi värjätä myös vaateväreillä, mutta oman kokemukseni puitteissa ne hieman “limoittavat” nahkaa. Niiden käyttöä en suosittele.

Me Rumpu-ukolla olemme käyttäneet muutamaa testiä lukuunottamatta jauhepetsejä, joiden avulla upeat ja säväyttävät värit syntyvät. Jauhepetsit ovat myrkytön vaihtoehto ja niiden käyttö on helppoa: liuota pussin sisältö kuumaan veteen. Muista jäähdyttää väriaine kuitenkin ennen käyttöä, sillä liian kuuma vesi polttaa nahan.

Jauhepetsejä saa isommista “rompekaupoista”, esimerkiksi Puuilosta, Tokmannilta tai rautakaupoista. Valikoimat vaihtelevat. Myös verkkokaupassamme on joitakin värejä myytävänä.

Rumpunahan värjäys jauhepetsiä käyttäen askel askeleelta:

  1. laita nahka likoamaan ämpäriin tai muuhun isohkoon astiaan, jonka täytät puhtaalla, maksimissaan kädenlämpöisellä vedellä.
  2. nahka on aluksi kova, mutta se vettyy pikkuhiljaa. Älä paina voimalla nahkaa veteen, vaan anna sen hitaasti vajota (vähän kuin spagettia keitettäessä.). Anna nahan vettyä vähintään puolisen tuntia. Ei haittaa vaikka nahka olisi vedessä kauemminkin.
  3. purista nahasta suurimmat vedet pois. Älä kuitenkaan kääntele tai vääntele nahkaa kovakouraisesti.
  4. voit vaikka vähän painaa nahkaa kuivemmaksi pyyheliinalla tai talouspaperilla. Pointti olisi se, ettei nahka enää valu vettä.
  5. nahkaa erityylisesti taittelemalla tai rypistämällä syntyvät erilaiset kuviot. Voit esimerkiksi rytistää nahan kätesi sisällä palloksi ja solmia sen narulla. Upota koko mytty sen jälkeen väriin. Tai kasta vain nahan reunat väriin. Voit myös upottaa koko nahan väriastiaan. Pidä nahkaa värisävystä riippuen nopeasta kastamisesta aina muutamaan tuntiin. Perussääntö on muutama minuutti.
  6. värin syvyys vaihtelee nahan ominaisuuksien sekä väriaineen kylläisyyden mukaan. Ja tietenkin lopputulokseen vaikuttaa myös kuinka kauan nahkaa pidät värissä. Talouspaperi on hyvä testiväline ennen varsinaista värjäystä, upota se väriin ja seuraa miten nopeasti se värjääntyy.
  7. aloittelijaa suosittelen käyttämään aluksi kahta väriä, sillä nahka imee väriä todella helposti (ainakin jauhepetsi) ja jos kovin monen värin kanssa touhuaa, tuloksena saattaa olla likaisen ruskea lopputulos.
  8. värit “syövät” toisensa. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi keltaisesta rummusta tulee vihreä, jos kastat siihen sinistä.
  9. kun nahassa on haluttu väri (voit tsekata tämän aukaisemalla nahan), huuhtele nahasta suurimmat värit. Jos lopputulos on mielestäsi liian valju, laita nahka takaisin väriin. Jos väriä on liikaa, mitään ei juuri ole tehtävissä, ainakaan jos väri on kovin hallitseva.
  10. huomaa myös, että värisävyt syvenevät kuivuessaan ja rasvauksen jälkeen. Joten se mikä näyttää värjäysvaiheessa haalealta, saattaa muuttua kuivuttuaan todella paljon tummemmaksi.
  11. ompele nahka rumpukehikkoon kiinni värjäyksen päätyttyä. Jos haluat maalata rumpuun kuvioita, se tehdään kun nahka on kuivunut (kuvioiden maalauksesta tulee myöhemmin oma artikkeli).
  12. värjäystekniikoita ja tapoja on satoja erilaisia ja käytäntö opettaa tekemään halutunlaiset kuviot.

Luovaa värjäyshetkeä!