Voimarumpu, lapinrumpu, kannus, intiaanirumpu, noitarumpu, kehärumpu...vai

Onko se shamaanirumpu?

Ja miksi sillä on niin monta nimeä?

Shamaanirumpu on rytmisoitin ja kehärumpu lienee soittimen alkuperäinen yleisnimi. Rumpu on nimetty yleensä joko käyttäjäryhmän, kulttuurin tai käyttötarkoituksen mukaan.

Ammoisista ajoista lähtien rummut ovat olleet erottamaton osa kulttuuria lähes joka maailman kolkassa. Rumpujen kumina on kuulunut niitä Inkojen temppelistä, Japanin rannikoilta, Intiaanien kylistä, Irlannin tasangoilta kuin Lapin shamaanien teltoista.

Mikä on sitten shamaanirummun anti nykyihmiselle? Rummun matala soundi rentouttaa kehoa ja mieltä, joten rumpu sopii mainiosti meditatiiviseen itsehoitoon tai energi- ja äänihoitajan tekemän hoidon tueksi. Rumpu yhdistää meidät luontoon ja herättelee ikiaikaista luontoyhteyttämme vieden meidät vaikka shamanistiselle matkalle. Sen tahdissa on voimaannuttavaa tanssia ja fiilistellä. Kädentaitoja oppii, kun tekee itse rummun. Rumpu on kaunis käyttöesine ja samalla uniikki sisustuselementti.

Rummuttamisen ”taitoa” et tarvitse – omaa rumpuasi et voi soittaa ”väärin”. Otat vain rumpukapulan käteen ja paukutat menemään! Tärkeintä on fiilis, se mitä itse tunnet.

shamaanirumpu-lapinrumpu
soittaa-shamaanirumpua-rummuttaa-shamaani

Verenpaineen lasku, rentoutuminen ja keskittymiskyvyn paraneminen...

Shamaanirummun tervehdyttävä vaikutus

Shamaanirummun ääni resonoi kehon solutasolla, joka rentouttaa kropan. Vuonna 2014 tehtiin tutkimus, jossa ryhmä soittajia rummutti 40 minuuttia. Heidän verenpaineensa, veren laktaattipitoisuus sekä stressi- ja ahdistustasot tutkittiin ennen ja jälkeen. Myös pulssia tarkkailtiin. Kaikkien stressi- ja ahdistuneisuustasot laskivat ja vanhempien osallistujien systolinen verenpaine laski.

Lähde: Smith, Carine & Viljoen, Jeandré & McGeachie, Lauren, ”African drumming”. Journal of cardiovascular medicine, (Hagerstown, Md.)

Rummun soittaminen siis laskee stressiä ja vähentää ahdistuneisuutta. Siksi ei ole outoa, että rummusta tulee monelle rakas väline, jolla soitetaan usein. Luontaishoitajat käyttävät rumpua myös äänihoidoissa.

Rummun soitto saattaa helpottaa oloasi myös silloin, kun olet masentunut tai vihainen, sillä ääni ja soittaminen purkavat tunteitasi. Ota vielä liike mukaan, niin 15 minuutin soitto&tanssituokio saattaa muuttaa olotilasi.