Artikkelit

Neljä ohjenuoraa eettisimpiin shamaanirumpuihin

eettisia-rumpuja

Shamaanirumpujen valmistukseen liittyy usein elo- ja eläinperäisten esineiden ja materiaalien hyötykäyttöä. Emme enää elä metsästäjä-keräilijäyhteisössä, joten suurin osa materiaaleista pitää nykyisin ostaa eikä ostettujen materiaalien eettisyydestä voi aina olla varma.


Tarkista nahan alkuperä

Nahka on varmasti yksi kiistellyimmistä ellei jopa kiistellyin kaikista valmistusmateriaaleista. Todennäköisesti vain turkis vetää sille vertoja. Siksi erityisesti nahan kanssa kannattaa olla tarkkana ja tarkistaa sen alkuperä huolellisesti.

Nahkaa käytetään shamaanirumpujen kalvoissa, se tuottaa rummun äänen. Myös rummun kapuloissa, helistimissä ja amuleteissa voi olla nahkasomisteita.

Kotimainen poronnahka on Rumpu-ukon kokemuksen mukaan ekologisin ja eettisin vaihtoehto, vaikka ei tietenkään ihanteellisin, koska eläin on tapettava. Valitettavasti eläintä vahingoittamatonta nahkaa ei ole olemassa. (Etsinnän alla on hyvä vegaaninen vaihtoehto, vinkkaa jos tiedät!)

Nahka on luonnollinen materiaali, se on kestävää ja sen “valmistusprosessilla” on parhaimmillaan olematon hiilijalanjälki. Nahan käsittelyssä soitinnahaksi käytetään kuitenkin liottimia, joten mikään puhdas prosessi ei ole. Pienessä mittakaavassa nahka voidaan työstää käsin, jolloin se on lähes saasteeton, mutta tätä on mahdoton tehdä isommassa mittakaavassa.

Ulkomaisia nahkoja, lähinnä Pakistanista on paljon tarjolla edulliseen hintaan, mutta niiden eettistä puolta on mahdotonta jäljittää.

Varmista puutavaran alkuperä

Moni ei tule ajatelleeksi, että puullakin on juurensa. Ne voivat olla joko vastuullisessa tai ei-vastuullisessa metsänkasvatuksessa. Kannattaa siis muistaa selvittää myös puutavaran alkuperä. Puuta käytetään paljon esimerkiksi shamaanirummun kehissä ja rumpukapuloissa.

Suurimmassa osassa Rumpu-ukon kehissä käytetään kotimaista koivuvaneria ja kokopuuta. Kapulat ja osin käsikahvat ovat metsämaasta kerättyjä luonnon muovaamia taideteoksia.

(Koivuvaneri ei varmaan kaikkia hyvän metsänkasvatuksen kriteerejä täytä, mutta tällä hetkellä se on Rumpu-ukolle ainoa mahdollinen vaihtoehto.)

Kierrätä mahdollisuuksien mukaan

Toisen roska on toisen aarre! Tänä päivänä shamaaneja ja rummuttajia on paljon ja yhteisö on vahvasti läsnä netissä, jossa kirppistoiminta kukoistaa ja vaihtokaupallekin on hyvät puitteet.

Kaikkein onnekkaimmassa tapauksessa shamanismi kulkee tietysti suvussa, ja välineet peritään omalta äidiltä, isältä tai isovanhemmilta. Me Rumpu-ukolla valmistammekin rummut sitä silmällä pitäen, että ne kestävät äidiltä tyttärelle tai isältä pojalle.

Suosi kotimaista

Jos haluat harjoittaa mahdollisimman eettistä shamanismia, kannattaa suosia suomalaista. Kotimainen käsityö on turvallinen valinta monessakin mielessä.

Suomalaisia tuotteita ei ole kuljetettu lentokoneella toiselta puolelta maapalloa, ja todennäköisesti myös tuotteet valmistaneilla työntekijöillä on inhimilliset työolot (Rumpu-ukon huomautus: meillä ainakin on katto pään päällä ja ruokaakin saadaan riittävästi 😉 Tuotteiden valmistusprosessissakin toimitaan vähintäänkin Suomen lain ja EU:n määrittämissä puitteissa esimerkiksi päästöjen suhteen.

Ostamalla käsityöläiseltä ja luotettavalta taholta, vältyt myös pettymyksiltä. Lue esimerkiksi tämä kokemus.

Rumpu-Ukko on 100%:n kotimainen yritys, jonka verstas sijaitsee Suomen Lapissa. Rumpujen valmistuksessa Rumpu-ukko suosii suomalaisia raaka-aineita, hankkii materiaalit ekologisia puitteita kunnioittaen ja mahdollisuuksien mukaan vastuullisilta tuottajilta. Meille luontoyhteys ja vihreät arvot ovat itsestään selvyys!

Related Posts