Artikkelit

Shamaanirumpuni nahka repeää – apua, mitä teen?

Shamaanirumpu on kestävä ja melkeinpä pestäväkin tuote, joka tuottaa iloa monta vuotta, kunhan muistat nämä muutamat seikat!

Rummun kalvo on aitoa nahkaa, joka kiristyy ja löystyy ilmankosteuden mukaan. Se siis “elää” sen mukaan, millainen on ympäröivä tila. Jos ilma on kosteaa, kalvo on löysä. Ja jos kostea vain lisääntyy, rumpu ei soi ollenkaan, vaan läpsähtelee. Kuivuessaan nahka taas palaa kuosiinsa.

Valmistusvaiheessa huomioimme tämän asian parhaalla mahdollisella tavalla. Ikävä kyllä, Suomessa vaihteluväli (kosteus/lämpötila) on niin hurja, että poronnahka on kovilla. Jos teemme rummut löysemmiksi, ne eivät soi 🙁

Jos ilma on taas oikein kuivaa, kuten yleensä lämmityskaudelle ja kovilla pakkasilla, nahka kiristyy. Tämän huomaa siitä, että rummun ääni nousee ja on lähinnä “ping-ping”. Kun on oikein kuivaa, yleensä alle 30%, niin nahka on vaarassa hajota. Tässä vielä muistuksena vaihtoehtoja, miten säilyttää rumpua talvikauden pahimpien pakkashuippujen ohitse:

– viileä ja kostea säilytyspaikka.

– ilmankostutin rummun lähelle.

– pidä rumpu rasvattuna.

– tarkkaile rumpua “ohimennen” —> älä unohda kaapin pohjalle tai seinälle.

– ensiapu suihkepullosta suihkaus, kostealla pyyhkäisy.

– sulje muovipussiin, jonne on laitettu kostea pyyhe. Video

– ulkonakin voi säilyttää, huolehdi silloin ettei esim. linnut pääse nokkimaan kalvoa.

– viime hetken vinkki, jos uhkaa nahan hajoaminen —> katkaise naruja. Narut voi korjata, nahan ei.

Mitä tapahtuu, kun nahka kiristyy?

Kun rummun nahka kiristyy kiristymistään, se lopulta repeää. Ja revennyttä nahkaa ei pysty korjaamaan. Eli tilanteeseen pitäisi puuttua ennen hajoamista, joka tarkoittaa että tarkkaile rumpua päivittäin ja ainakin “äärioloissa”.

Kun ollaan siinä vaiheessa, että nahan reiät alkaa jo venymään kunnolla, ehdottomasti kosteaan muovipussiin, katso ohjeet videolta. Myös narujen katkaiseminen auttaa siihen, ettei nahka hajoa enempää.

Ensimmäinen talvi rummulle on haastavin, silloin oikeastaan nähdään, miten se kestää. Jos kestää ekan talven, todennäköisesti kestää jatkossakin. Tällä hetkellä (1.1.24 alkava viikko) meneillään/tuleva pakkasjakso on niin poikkeuksellinen (melkein sanoisin että tällä pakkasjaksolla ollaan force majeure tilanteessa) ja että varmuudella nahkoja repeää.

Yleensä isot (ja soikeat) rummut ovat haavoittuvampia, koska niiden pinta-ala on iso ja nahka on kovalla vedolla.

Mitä sitten tehdään, kun nahka revennyt?

Joskus repeämä on niin pieni, ettei se haittaa soittamista. Yleensä kuitenkin vaihtoehto on nahan vaihto.

Tai jos onnistut vetäisemään narut poikki ennen nahan hajoamista, niin pakkasjakson jälkeen nahka ehkä on vielä käytettävissä. Huomioi kuitenkin, että nahan ompelu kuivana ei onnistu, vaan korjaukseen tarvitaan hieman tietoa.

Mutta jokainen rumpu ja hajonnut nahka on uniikki, joten mitään yleispätevää neuvoa ei ole antaa.

Myymiimme rumpuihin annan vuoden takuun. Takuu korvaa rummun valmistus- ja laatuvirheet. Liiallisesta kuivumisesta tai vääränlaisesta säilytyksestä johtuvia hajoamisia takuumme ei korvaa.

Ota kuitenkin yhteyttä, jos/kun rumpusi hajoaa, vaikka olet siitä huolehtinut parhaasi mukaan.

***

Kauttamme on mahdollista ostaa uusi nahka rummulle ja voit näin uudistaa rumpusi. Ja toki myös korjaamme rikkoutuneita rumpuja.

***

Eli pitäkää huolta rummusta, soittakaa, siitä tykkää sekä rumpu, että teidän mielenne ja sielunne.

Ihanaa alkavaa uutta vuotta 2024!