Artikkelit

Oletko kiinnostunut shamanismista? Löytyykö kotoasi jo shamanistinen alttari?

Shamanismi luonnonuskontona on uskonto, uskomus tai maailmankatsomuksellinen näkemys muiden muassa. Monelta shamanismin harjoittajalta löytyykin kotoaan oma alttari esimerkiksi seremonioita tukemaan. Mikä on alttarin rooli shamanistin elämässä, ja millainen shamanistinen alttari voi olla?

Shamanistisella alttarilla voi olla monenlaisia merkityksiä. Yleensä merkitys on alttarin rakentajalle joka tapauksessa hyvin henkilökohtainen, eikä ulkopuolinen välttämättä ymmärrä alttarin merkitystä rakennelmaa katsomalla. Erityisesti ateistin voi olla vaikea sisäistää shamanistisen alttarin syvintä olemusta, jos kohta alttari ei aina avaudu toiselle shamanistillekaan.

Monelle shamanismin harjoittajalle alttari on kuitenkin paikka hiljentymistä ja meditaatiota varten. Se on eräänlainen henkisen matkanteon turvasatama. Alttarin äärellä sielu lepää ja on hyvä olla.

Shamanistinen alttari voi toimia myös keskipisteenä isommalle ryhmälle. Esimerkiksi rumpupiiri voi kokoontua alttarin äärelle.

Shamanistinen alttari on rakentajansa näköinen

Shamanistisia alttareita on monenmonisia. Shamanistinen alttari voi oikeastaan olla millainen vain! Lähtökohtaisesti shamanistiseen alttariin kuuluu kuitenkin vain sellaisia asioita, jotka siihen haluavat kuulua.

Tässä joitakin esimerkkejä shamanistisen alttarin rakennuspalikoista:

  • figuurit
  • valokuvat
  • kivet/kristallit
  • suitsukkeet
  • kasvit
  • kynttilät

Alttarilla voi olla esimerkiksi oman voimaeläimen figuuri. Myös läheisten valokuvat saattavat tuoda alttariin kaivattua henkilökohtaisuutta ja positiivista tunnelmaa.

Shamanistinen alttari on silti aina juuri sellainen kuin siitä on tullakseen. Se voi olla suuri tai pieni, kiinteä tai matkakokoinen. Se voi olla askeettinen, yltäkylläinen tai jotain siltä väliltä.

Alttaria ei myöskään tarvitse koota heti valmiiksi. Yleensä se rakentuukin ajan kuluessa. Sanotaan, että uudessa temppelissäkään ei heti ole rukouksiin vaadittua syvyyttä ja ilmapiiriä, vaan se kehittyy vasta vuosien kuluttua temppelin rakentamisesta.

Aina shamanistisen alttarin ei tarvitse edes olla fyysinen. Toisinaan se on jo valmis ja löytyy vilkaisemalla omaan sisimpään.

Keskiössä tasapaino ja puhtaus

Alttarien moninaisuudesta huolimatta on olemassa joitakin perusperiaatteita, joita shamanistisen alttarin rakentamisessa on tapana noudattaa. Moni tavoittelee esimerkiksi harmoniaa.

Usein shamanistisessa alttarissa ovat edustettuna neljä peruselementtiä: maa, ilma, vesi ja tuli. Tasapainoisessa alttarissa voi olla vaikkapa neljä kynttilää peruselementtejä kuvaamassa. Kolmen kynttilän alttari olisi epätasapainossa.

Myös puhtaus on tärkeä elementti. Yleensä alttarin rakennus aloitetaan puhtaalta pöydältä, eikä alttarilla pidetä muita kuin siihen kuuluvia esineitä.

Lisäksi alttarilla on usein suitsukkeita, joita poltetaan puhdistustarkoituksessa ennen meditaation tai henkisen matkanteon aloittamista. Esimerkiksi dragon’s blood suitsukkeet ovat hyvin yleisiä rituaalikäytössä. Dragon’s blood puhdistaa tilan ja karkoittaa pahan. Myös setrisuitsukkeita voidaan käyttää puhdistamiseen – setri rauhoittaa ja tasapainottaa.

Yhteenvetona voitanee sanoa, että shamanistinen alttari on periaatteessa niin kuin mikä tahansa muukin alttari. Ja että shamanistisella alttarilla on monet kasvot. Tärkeintä kuitenkin on, että alttari resonoi rakentajalleen.

Lähteet:

  •  https://shamaniceducation.org/how-to-create-an-altar-as-a-focal-point-for-awakening-your-spiritual-self/
  •  https://www.shamaanittarenkauppa.fi/suitsukkeet/
  •  https://www.thuleia.com/shamaanimatka.html
  •  https://followyourfeelgood.com/the-power-of-altars-how-to-build-tend-and-grow-your-own-altar/

Artikkeli on alunperin julkaistu Kuudesaisti.net -sivustolla.

Related Posts