Artikkelit

Millainen kuva tai kuvio omassa shamaanirummussa tulisi olla?

millainen-kuva-omaan-rumpuun

Haluaisitko oman shamaanirummun, mutta askarruttaa millainen väritys, kuva tai kuvio omassa rummussasi olisi? Jotain kaunista tietenkin, mutta mitä? Shamaanirummun kuvitukseen liittyy myös ikiaikaisia “sääntöjä”, joita osa haluaa noudattaa vielä tänäkin päivänä. Yksi vaihtoehto on oma voimaeläin.


Pääperiaatteena shamaanirummun kuviossa, värityksessä tai kuvassa on, että sillä on jonkinlainen merkitys rummun haltijalle itselleen. Jos kuvitus on abstrakti, kenties se vain jollain tasolla resonoi – erilaiset ihmiset reagoivat eri tavalla esimerkiksi väreihin ja muotoihin. Kuvilla voit ladata rumpuusi myös joko positiivista energiaa, tai vaikkapa tulta ja tappuraa.

Shamaanirummussa on julkinen ja yksityinen puoli

Shamaanirumpujen kuvitus ei ole mitään nykypäivän hömpötystä. Shamaani- tai kehärumpuja on koristeltu kautta aikain – ja maailman.

Perinteisesti shamaanirummussa on julkinen ja yksityinen puoli. “Julkinen puoli” tarkoittaa rummun päälipuolta, joka soitettaessa näkyy kaikille läsnäolijoille. “Yksityinen puoli” taas tarkoittaa rummun sisäpuolta. Se on tarkoitettu vain shamaanin itsensä nähtäväksi.

Seuraava tieto voi tulla yllätyksenä: rummun kuvituksen kannalta nimenomaan rummun alapinnalla on väliä. Sinne entisaikain shamaanit tapasivat piirtää ja maalata kuvia, joilla oli heille henkilökohtainen merkitys. Julkinen puoli oli kenties vailla minkäänlaista kuvaa.

Voimaeläimiä ja vanhoja shamaanisymboleita

Shamaanirummun kalvoa voivat koristaa monenlaiset kuvat, värit, muodot ja symbolit. Ne voivat olla selvästi tunnistettavia tai abstrakteja.

Perinteisesti shamaanirumpuja on koristeltu tikku-ukkoja muistuttavin symbolein. Pohjoiselta pallonpuoliskolta on löydetty paljon rumpuja, joissa rummun kalvoon on piirretty niin sanottu kolmijakoinen maailmankuva: ylinen, alinen ja keskinen. Esi-isillämme oli omat symbolinsa niin jumaluuksille kuin maanpäällisille olennoillekin.

Tänä päivänä symboliikka on rumpujen kuvituksessa vähemmän esillä. Sen sijaan moni haluaa rumpuunsa oman voimaeläimen kuvan. Mikä mainio tapa vahvistaa rummun ja sen omistajan välistä yhteyttä!

Kuvat voivat syntyvät ajan kanssa

Monet ostavat shamaanirumpunsa valmiina. Silloin kuva tai kuvio on rummussa jo olemassa, ja rummun kuvittaminen tarkoittaa lähinnä rummun valitsemista. Toisaalta esimerkiksi jauhepetsillä värjätyn rummun pinnan voit myös kuvittaa itse, esimerkiksi öljy-, tai akryyliväreillä, tai vaikkapa tussilla.

Itse tehtyyn rumpuun kuvat syntyvät kuitenkin yleensä ajan kanssa. Rummun synnytys voi viedä vuosiakin, eikä siitä tule kuvituksen osalta välttämättä koskaan valmista – rumpuun piirtyy kuva kerrallaan. Sanotaan, että shamaani maalaa rumpunsa kuvin, jotka siihen “haluavat tulla maalatuksi”.

Shamaanirummussa ei ole pakko olla mitään kuvia tai edes värejä. Rumpusi haltijana saat itse päättää soittimen grafiikasta. Toisille tyhjä rummun kalvo on kuin maalarin kanvas – ja joillekin valmis kuva jo itsessään.

Lista

Related Posts