Blogit

Mitä enemmän ostat, sitä enemmän säästät – ja muuta höpöhöpöö…

Jotkut ovat varmasti minua itaraksikin väittäneet, itse koen olevani säästäväinen ja ekologinen 😀 Nykyinen hömpötys ostamisen ympärillä on saanut aivan suhteettomat mitat, ihan pattiin ottaa. Ihmisille uskotellaan, että ostaessaan ihminen säästää. No huh, huh. Mietipä hetkinen, eikö säästöä tule huomattavasti enemmän, kun ET OSTA LAINKAAN!!!??


Ale -50 – 70%, maksa vasta kymmenen vuoden päästä, osta kolme, maksa kaksi – edellä olevat väitteet ovat käytössä päivittäin mainoksissa. Siis ihan oikeasti, miettikääpä tuotteiden katteita (se mitä jää kauppiaalle), jos ale on peräti 50-70%. Kuinka paljon ylihintaa maksetaan normaalisti, kun alepäivinä on varaa tiputtaa noin hitokseen hintoja.

No niin tai näin ja jokainen tyylillään. Mutta käsi sydämelle, tuleeko sinusta parempi/kauniimpi/haluttavampi/kiinnostavampi tms, kun olet ostoksen tehnyt tai viettänyt koko päivän shoppailemassa? Täyttyykö tyhjä kohta?

Äiti maa ja ilmasto kärsii ylikulutuksesta: luonnonvarojen ehtyminen on tätä päivää, ei jossakin tulevaisuudessa. Totuus on, että kulutus on kestämättömällä tasolla. Emme voi muuttaa koko maailmaa, mutta itsemme voimme! Ja se on tärkeää, vaikka kuvittelisit olevasi kuinka “pieni” tahansa.

Mutta saarnat sikseen. Mietitäänpä mitä sinä ja minä voisimme  tehdä hillitäksemme omaa “turhaa” kulutusta:

  • Osta vain kun oikeasti tarvitset jotakin, älä anna mainosmiesten vedättää.
  • Suosi aineetonta, ilahduta jouluna ystävää vaikkapa toisenlaisella lahjalla.
  • Suosi reiluja tuotteita, joita ei ole tehty työntekijöitä polkemalla tai lapsityövoimalla.
  • Osta kirppareilta ja vaihda ystävien kanssa.
  • Vuokraa tuotteita, älä aina osta omaa.
  • Osta ystävän kanssa yhdessä tavaroita, joita tarvitaan vain silloin tällöin.
  • Suosi lähellä tuotettua.
  • Suosi kotimaista käsityötä.
  • Tee itse (ja yhdessä ystävien kanssa).
  • Suosi paikallisia yrityksiä ja vältä isoja globaaleja yrityksiä, joiden reiluus on harvinaista.

Perjantaina 25.11. vietetään sekä ISOA HYSTEERISTÄ KULUTUSPÄIVÄÄ BLACK FRIDAY (joka on jo kestänyt koko viikon ja pitenee koko ajan) että Luontoliiton ÄLÄ OSTA MITÄÄN PÄIVÄÄ, joka on jäänyt tämän ostohössötyksen jalkoihin ihan täysin.

Ehkäpä tänä vuonna jätämme ostamatta niitä ihania, mutta turhia turhakkeita ja shoppailun sijaan suuntaamme saapikkaat sohvalta lähimetsään tai ystävän oven taakse.

ps. Rumpu-ukon verkkokauppa on suljettu perjantaina 25.11.22 ÄLÄ OSTA MITÄÄN PÄIVÄNÄ, omana”rotestina” tälle kulutushysterialle. Eipä se taida suuria muuttaa, mutta kannanotto kuitenkin