Artikkelit

Shamaanirummun vihkiminen – ikivanha shamanistinen tapa

shamaanirummun vihkiminen-shamandrum-initation

Rummun vihkiminen herättää rumpusi eloon ja tarkoitukseen sopivalla riitillä voit vihkiä rummun itse käyttöön. Kun annat rummullesi vielä nimen, on uusi soitin valmis uskolliseksi kumppaniksesi soitantaan ja shamanistisiin rituaaleihin.


Shamaanirumpuja ei ole välttämätöntä vihkiä. Vihkiminen on kuitenkin ikivanha perinne, jota kenties haluat kokeilla vaikka vain tavan vuoksi.

Perusideana shamaanirummun vihkimisessä on hakea rummulle henki tai henkiä. Vihkimätön rumpu onkin tavallaan vajaa – “pelkkä” soitin.

Vanhastaan on ajateltu, että rummun vihkimisrituaalissa rummusta ja sen isännästä tai emännästä tulee yhtä. Vihkimisen myötä rummustasi tulee siis henkilökohtainen soittimesi ja kumppanisi. Toisinaan kuulee jopa sellaisia mielipiteitä, ettei rumpua vihkimisen jälkeen enää saisi käyttää kukaan muu kuin sen omistaja.

Erilaisia tapoja shamaanirummun vihkimiseen on monia

Shamaanit eri maailmankolkissa ovat vihkineet rumpunsa käyttöön omintakeisesti. Vaikka perusidea shamaanirummun vihkimisessä on aina sama, onkin erilaisia vihkimisriittejä silti vaikka ja kuinka.

Tässä pelkistetty esimerkki shamaanirummun vihkimisriitistä:

  1. Etsi resonoiva paikka luonnon helmasta, muuta maastoa korkeammalta. Sellainen, jonka keskiössä on vaikkapa suuri kelohonka tai siirtolohkare.
  2. Sytytä valitsemallesi paikalle illan pimetessä neljä nuotiota, yksi jokaiseen pääilmansuuntaan.
  3. Pyydä paikan hengiltä aikeillesi siunausta, kulkien nuotioiden muodostamaa kehää myötäpäivään.
  4. Hengähdä hetki rituaalikehän keskellä, rumpu kädessäsi, keskittyen käsillä olevaan tehtävään.
  5. Lähde kiertämään nuotioita, kukin kahdesti. Pyydä jokaiselta ilmansuunnalta rummulle toivomiasi voimia ja ominaisuuksia. Rummuta samalla hissukseen.
  6. Palaa rituaalikehän keskipisteeseen, rummuta tovi hieman voimallisemmin, laula, lausu runo tai päätä rituaali jollain muulla luontevalta tuntuvalla tavalla.

Ennen rummun vihkimistä kannattaa hieman miettiä millaisia voimia rummullesi toivot. Eri ilmansuuntiin liitetään tyypillisesti erilaisia ominaisuuksia, joita ne voivat rummullesi suoda. Pohjoinen edustaa maan, etelä tulen, länsi veden ja itä ilman elementtiä. Esimerkiksi pohjoiseen eli maan elementtiin liitetään maanläheisyys, kun taas etelä eli tuli edustaa muun muassa intohimoa, itä eli ilma uuden oppimista ja länsi eli vesi puolestaan hallitsee tunteita.

Huomaa, että esimerkiksi tuli tarvitsee ilmaa palaakseen ja maa vettä voidakseen luoda uutta elämää. Voi olla hedelmällistä pyrkiä vihkimään rumpu jollain lailla tasapainoisesti.

Myös rummun valmistaminen voi palvella samaa tarkoitusta kuin vihkiminen. Tällöin puhutaan rummun synnyttämisestä. Rumpua synnytettäessä henki tai henget yhtyvät rumpuun sitä mukaa, kun rumpu rakentuu. Halutessasi voitkin osallistua rummuntekokurssillemme, mikäli shamaanirummun valmistaminen itse tuntuu luontevammalta tavalta tulla yhdeksi rummun kanssa.

Antaisiko rummulle nimen?

Me Rumpu-Ukolla annamme jokaiselle valmistamallemme rummulle jo tekovaiheessa nimen. Intuitiivisesti valitsemamme nimi on yleensä jokin maanläheinen, suomenkielinen sana. Voit hyvin jatkaa rumpusi kutsumista sen jo tuntemalla nimellä, jos se tuntuu omalta. Ellei, voit hyvin antaa rummullesi myös toisen, sen luonnetta kenties paremmin kuvaavan nimen – uuden omistajansa ja vihkimisen myötä rumpu ei välttämättä ole enää se sama soitin, jona se tykömme lähti.

Vaikka shamaanirumpua ei siis ole missään nimessä pakko nimetä tai vihkiä, voi molemmista olla etua yhteisillä matkoillanne. Vihkimällä voi vanhakin rumpu herätä henkiin!

Lähteet:

ps. oletko jo ladannut Rumpu-ukon ilmaisen digioppaan? “Opas luontoyhteyden syventämiseen rummuttamisen avulla – 5 helppoa vinkkiä”. Pyydä omasi: info(at)rumpu-ukko.fi

Related Posts