Artikkelit

Shamaanirummun käyttöohjeet, osa 4: Rummun soittaminen ulkona

shamaanirumpu-soittaminen-ulkona

Omistatko shamaani- eli kehärummun? Muista pitää siitä hyvää huolta, niin rumpu soi kauniisti ja palvelee pitkään. Varjelemalla sitä auringon paahteelta ja kosteudelta, öljyämällä sitä sännöllisesti sekä säilyttämällä ja kuljettamalla sitä oikein, on shamaanirumpu uskollinen kumppanisi matkoilla syvälle sisimpääsi.


Moni shamaanirummun omistaja on luonnonlapsi ja paukuttaa rumpua mielellään ulkona. Ja mikä olisikaan sen mukavampi paikka antaa rummun soida kuin järven ranta tai viljapellon laita? Pari asiaa on kuitenkin syytä muistaa, kun lähdet luonnon helmaan shamaanirumpusi kanssa.

Muista kerrata ensinnäkin ohjeet rummun kuljettamisen suhteen. Kaikkein turvallisinta ja helpointa rumpu on kuljettaa metsän siimeksessä sijaitsevaan voimapaikkaan joko rumpurepussa tai -kassissa. Kun soittohalut on tyydytetty, on reppu tai kassi myös suojaisa paikka antaa rummun levätä.

Toisekseen kannattaa pitää silmällä millaisia rumpua vahingoittavia tekijöitä tai olosuhteita soittopaikassasi mahdollisesti on. Rummun kalvo voi puhjeta, kehys vettyä ja soittokapula katketa luontoäidin rauhaisan katseen allakin.

Esimerkiksi järven rannassa kannattaa varoa, ettei rumpusi pääse tippumaan veteen. Pieni kosteus ei vielä pilaa rumpusi koivuvanerista valmistettua ja puuöljyllä suojattua kehää, mutta tunti järvessä kyllä tekee tehtävänsä.

Jos soittopaikkasi taas on kovin aurinkoinen, kannattaa rumpu laittaa varjoon ainakin levon ajaksi. Paahtava aurinko ei tee hyvää rummun nahalle, vaan voi kiristää sen jopa rikki.

Pidä silmät auki myös eläinten varalta. Variksen nokka ja oravan kynnet lävistävät jopa rummun sitkeän poronnahkakalvon herkästi. Terävät oksatkin tosin ajavat saman asian.

Kaikki luonnossa läsnä olevat elementit eivät toki aiheuta ainakaan pysyvää vahinkoa rummullesi. Esimerkiksi kylmyys, kosteus ja lämpö saavat sen nahan elämään ja äänen muuttumaan, mutta lämpötilan ja ilman kosteustasapainon taas normalisoituessa rumpusi palaa kyllä omaksi itsekseen. Eloperäisenä kapistuksena shamaanirummun kuuluukin hieman elää.

Ulkoilman haasteita

Vaikka rumpu soikin hyvin luonnossa helmassa, vaikuttaa ilman kosteus rummun soundiin. Mitä kosteampi ilma – kuten monesti varsinkin keväällä ja loppukesästä on – rummun vire on vähän niin ja näin. Talvella taas rumpu tuppaa kiristymään liikaa ja ääni on “pingottunut ja kimeähkö” verrattuna normaaliin soundiin. Katsele shamaanirummun viritysvideo, niin saat tarkempaa tietoa.

Rumpu-Ukon rummut on tehty soitettavaksi niin sisällä kuin ulkonakin

Muista, että Rumpu-Ukon rummut ovat kestäviä tuotteita. Käsityönä valmistettu kehä ja nahka muodostavat lujan kokonaisuuden, joka kestää soittoa niin sisällä kuin ulkonakin.

Rumpu-Ukon rumpuja onkin testattu paljon myös ulkona. Jo valmistusprosessin aikana rummut altistuvat usein luonnollisille rasitteille, joten rumpusi on todennäköisesti varsin tottunut raittiiseen ulkoilmaan.

Pidä siis edellä mainitut asiat mielessä, mutta älä anna niiden estää paukuttamasta rumpuasi resonoivassa paikassa – oli se sitten olohuoneessa tai takapihalla. Anna mennä ja lähde huoletta vaikka koko viikonlopun mittaiselle rumpuretriitille luonnon helmaan!

ps. oletko jo ladannut Rumpu-ukon ilmaisen digioppaan? “Opas luontoyhteyden syventämiseen rummuttamisen avulla – 5 helppoa vinkkiä”. Pyydä omasi: info(at)rumpu-ukko.fi

Related Posts