Artikkelit

Shamaanirummun käyttöohjeet, osa 3: rummun rasvaus

shamaanirummun-rasvaus-rumpu-shamanismi

Omistatko shamaani- eli kehärummun? Muista pitää siitä hyvää huolta, niin rumpu soi kauniisti ja palvelee pitkään. Varjelemalla sitä auringon paahteelta ja kosteudelta, rasvaamalla sitä sännöllisesti sekä säilyttämällä ja kuljettamalla sitä oikein, on shamaanirumpu uskollinen kumppanisi matkoilla syvälle sisimpääsi.


Rumpu-Ukon rummut ovat kestäviä tuotteita, joita ei juurikaan tarvitse huoltaa. Rummun rasvaaminen on oikeastaan ainoa “pakollinen” asia, jota rumpusi kaipaa säännöllisesti soidakseen kauniisti.

Rumpu-Ukon rummuissa kalvo on suomalaista poronnahkaa. Eloperäinen kalvo tarvitsee kosteutta voidakseen hyvin – aivan kuten meidän ihmisten ihokin!

Ajan kanssa nahassa oleva luonnollinen kosteus pyrkii nimittäin palautumaan takaisin ilmakehään. Tämä on normaali ilmiö, jota tapahtuu aivan kaikkialla ympärillämme. Rasvaamisen tehtävä on palauttaa nahan kosteustasapaino ja sillä tavoin estää sitä muuttumasta kuivaksi ja koppuraiseksi.

Rasvaus pari kertaa vuodessa on hyvä nyrkkisääntö

Jotta rummun kalvo pysyisi napakasti joustavana, suosittelemme sen rasvausta muutaman kerran vuoden aikana. Siten nahka ei pääse normaaleissa käyttö- ja säilytysolosuhteissa kuivumaan missään vaiheessa liiaksi. “Liian usein” on parempi kuin liian harvoin, sillä rasvaus ei vahingoita rumpua – liiallinen rasva on ainoastaan ikävä seuralainen – se kun tuppaa sotkemaan vaatteet, kapulan ja kädet.

Vaikka rumpu jäisi jostain syystä odottelemaan soittajaa pidemmäksikin aikaa, kannattaa rummun rasvausrutiinista pitää kiinni. Kun soitin on taas aika laittaa laulamaan, on rumpu rasvauksen ansiosta edelleen valmis tositoimiin.

Miten ja millä rumpu kannattaa rasvata?

Rummun rasvaus ei ole rakettitiedettä. Kaksi asiaa kannattaa kuitenkin pitää mielessä: rasvaa rumpu huolellisesti kauttaaltaan ja käytä rasvaukseen aina siihen sopivaa ainetta.

Kun rumpu on aika rasvata, nappaa siis käteesi purkki valjasrasvaa, mehiläisvahaa tai muuta nahanhoitoon tarkoitettua ainetta. Kasvovoide, käsirasva tai rypsiöljy ei ole välttämättä hyvä ajatus!

Käy rumpu sitten läpi rasvalla kauttaaltaan, kaikkine “epätäydellisyyksineen”. Rasvaa nahka sekä sisä- että ulkopuolelta, äläkä unohda helliä rasvalla myöskään rummun reunoilla olevaa vuotaa. Rasvauksen yhteydessä ainoastaan kuvaa kannattaa varoa, jos rummun kalvossa sellainen on. Mutta kuvankin (mikäli se on Rumpu-ukon tekele) voi huoletta rasvata, mutta käsittele kohta hellävaraisesti.

Rasvauksen jälkeen rumpu kestää taas kovaakin paukutusta erinomaisesti. Rumpukapula tanssii kalvolla kepeästi, pompahdellen siitä kimmoisasti määräämässäsi rytmissä. Toimenpiteeseen ei mene kuin hetki, eivätkä siihen tarvittavat tuotteet ole kalliita, joten hemmottele ihmeessä rumpuasi rasvaamalla se aina aika ajoin!

Teksti: ViljaJ

Related Posts