Artikkelit

Shamaanirummun käyttöohjeet, osa 2: rummun kuljettaminen

shamaanirummun-kuljettaminen-rumpukassi

Omistatko shamaani- eli kehärummun? Muista pitää siitä hyvää huolta, niin rumpu soi kauniisti ja palvelee pitkään. Varjelemalla sitä auringon paahteelta ja kosteudelta, öljyämällä sitä sännöllisesti sekä säilyttämällä ja kuljettamalla sitä oikein, on shamaanirumpu uskollinen kumppanisi matkoilla syvälle sisimpääsi.


Moni shamaanirummun omistaja liikkuu mielellään pitkin maita ja mantuja – usein rumpu mukanaan. Kun rummun kanssa lähtee metsään tai muuten reissuun, kannattaa kuitenkin miettiä jo etukäteen miten rummun kuljettaminen onnistuu. Perillä ei ole hauskaa istahtaa alas soittamaan vain huomatakseen, että rumpu-parka on kärsinyt vaurioita matkan aikana!

Pääsääntöisesti rummun kuljetuksessa pätevät samat asiat kuin rummun säilytyksessäkin. Toisin sanoen rumpu tulisi suojata kuljetuksen ajaksi niin kolhuilta kuin sille vahingollisilta olosuhteiltakin.

Esimerkiksi kuumassa autossa rumpu ei nauti matkastaan. Jos rumpu joutuu olemaan autossa jonkin aikaa, pyri ainakin suojaamaan se suoralta auringonpaisteelta, jottei rummun nahka kiristyisi liiaksi. Jos et saa auto viileäksi, pakkaa shamaanirumpusi vaikkapa muovipussiin, jossa on kostea pyyhe.

Myöskään auton katolle ei rumpua kannata sitoa, sillä siellä sen puinen kehä voi vettyä ja nahka saada osansa viimassa vihmovista pikkukivistä.

Kevyttä rasitusta, kuten tärinää, lempeää lämpöä, kosteutta ja pieniä osumia rumpusi sietää kuitenkin mainiosti myös matkanteon aikana. Suomalaisena käsityönä koivusta ja poronnahasta valmistuu kestäviä soittimia, ja Rumpu-Ukon rummut kestävät kyllä kovaakin kyytiä!

Selkään vai olalle?

Vaikka säilyttäisit rumpua kotiloloissa seinällä, voi reissuja varten olla hyvä ajatus hankkia soittimelle tarkoitukseen soveltuva kuljetin. Sellainen, joka suojaa rumpua matkan aikana, muttei ole kuitenkaan taakka itsessään.

Muusikolle tai muuten rummun kanssa työtä tekevän, kannattaa tehdä itse tai teetättää vanerista tai puusta kunnon säilytyslaatikko. Jos kuljetat rumpua satunnaisesti, on rumpukassi oiva vaihtoehto shamaanirummun kuljettamiseen. Rumpukassin pehmeä kangas suojaa rumpua hyvin kohuilta, mutta on samalla kevyt kantaa.

Toinen hyvä vaihtoehto shamaanirummun kuljettamiseen on rumpureppu. Repussa rumpusi kulkee kätevästi selässä jopa moottoripyörällä ajaessa!

Etenkin jalan rummun kanssa on sitä kivempi taittaa matkaa, mitä mukavammin ja kevyemmin rummun kantaminen onnistuu. Rumpurepussa rummun paino jakautuu tasaisesti isoille lihaksille, eikä suurenkaan rummun taakkaa välttämättä juuri huomaa.

Siinä missä rumpukassi on hyvä vaihtoehto pikaisiin citysiirtymiin esimerkiksi kodin ja rumpupiirin välillä, on rumpureppu siis optimaalisin kantoväline pidemmille taipaleille. Joskus rumpu voi olla tarpeen ottaa mukaan vaikkapa retriittiin keskelle kansallispuistoa, jolloin reppu on kassia parempi vaihtoehto rummun kuljettimeksi.

Muista kuitenkin, että vahinkojen välttämiseksi rumpurepun tai -kassin tulisi olla vahvaa tekoa. Kevytkin rumpu voi laittaa ompeleet koetukseen matkanteon yhteydessä hölskyessään. Rumpu-Ukon tuotevalikoimasta löydät sekä lujatekoiset shamaanirummut että kassit ja reput rumpusi turvalliseen ja mukavaan kuljettamiseen!

Teksti: ViljaJ

Related Posts