Artikkelit

Alkuperäiskansojen symboli Medicine Wheel – pyhä kehä

Intiaaniratas, elämänpyörä, pyhä kehä, aurinkopyörä. Intiaanien Medicine Wheel -ristiympyrällä on monta nimitystä. Muodoltaan hivenen unisiepparia muistuttavan symbolin uskotaan antavan henkistä turvaa sekä suojaa sairauksia vastaan.


Medicine Wheel on hengen, tasapainon ja harmonian symboli, jossa kehä kuvaa elämää ja sen kiertokulkua ja koristehöyhenet voimaa. Keskus edustaa henkisiä vahvuuksia ja ristin kärjet eri elementtejä ilmansuuntineen: taivasta, tuulta, vettä ja maata. Niiden sanotaan kuvaavan myös neljää vuodenaikaa, neljää tuulta ja neljää tietäjää.

Parantajat pitivät symbolia ihmisten ja Suuren hengen välikappaleena, joka opetti heitä ohjaamaan muita viisaasti, puhumaan ainoastaan totuuksia, olemaan kärsivällinen raivontunteissa ja kohtelemaan kaikkia tasapuolisesti. Medicine Wheel voi olla itsetuntemuksen ja suunnan saamisen instrumentti.

Lähteistä riippuen neljälle osalle on myös toisistaan hieman poikkeavia merkityksiä. Myötäpäivään esimerkiksi Wisdom, Vision, Emotion, Power – tai – Mind, Spirit, Emotion, Body – tai – Emotional, Mental, Spritual, Physical. Intiaaniratasta, kuten muitakin henkisellä polulla tukevia symboleja, kannattaa lähestyä omalla intuitiolla. Mikä tuntuu läheisimmältä ja millaisena kokonaisuutena elämänpyörä voisi voimauttaa juuri minua, edistää omaa sisäistä viisautta.

Myös ulkonäkö vaihtelee, kuten unisieppareidenkin. Se voi olla nahkapäällysteinen, narusta punottu, oksista tehty, nelivärinen (valkoinen, keltainen, punainen, musta, värien järjestys vaihtelee ohjeesta riippuen) tai vaikkapa pyöreän elämänpuun muotoon tehty. Koristeena voi olla esimerkiksi sulkia, helmiä tai nahkanaruja. Medicine Wheel voi olla joko hyvin yksinkertainen tai reilusti koristeltu, oman maun mukaan.

Pyhä elämänpyörä kivistä

Medicine Wheel tarkoittaa myös tietyn kaavan mukaan ladottua kivirakennelmaa maassa, pyhää kehää, ”pyhää vannetta”. Kuvio muistuttaa yleensä kyljellään makaavaa kärrynpyörää ja sen halkaisija voi olla jopa 75 jalkaa, joka on hieman alle 23 metriä.

Rakennelmassa on keskuskivi, josta lähtee ”pyörän pinnoja” kohti ulkokehää. Säteiden määrä vaihtelee; niitä voi olla lukuisia, ei yhtään, tai ne voivat sijaita myös uloimmasta kehästä ulospäin. Yksi vanhimmista löydetyistä kehistä on arvioitu yli neljän ja puolen tuhannen vuoden ikäiseksi. Kivikehien yksiselitteinen tarkoitus ja merkitys on jäänyt arkeologeillekin mysteeriksi. Todennäköistä on, että niitä on käytetty erilaisten seremonioiden ja rituaalien tukena.

Crow-intiaanien mukaan Medicine Wheel on rakennettu ”ennen valon saapumista”. Tarina kertoo, että kehä olisi Auringon Jumalan maahan tiputtama. Sitä on pidetty myös tiipiin rakennusohjeena.

Medicine Wheel käsitetään myös peilinä, joka heijastaa kaiken ihmisestä. Vaatii rohkeutta katsoa tuohon peiliin ja nähdä missä kohtaa on elämässään ja minkä alueiden kanssa tulisi vielä työskennellä.

Yhtäkaikki, pyhää kivikehää voidaan ajatella suojaavana paikkana, jossa kerätä energiaa ja saada yhteys henkeen, itseen ja luontoon. Intiaanirattaan opetukset ovat rajattomia.

Saaga Saarnisola

Lähteet:

http://www.energiakeskus.com/energiasivut/intiaanit/voimaesineet.php

http://www.crystalinks.com/medicinewheel.html

http://www.dancingtoeaglespiritsociety.org/medwheel.php

Lista

Related Posts