Artikkelit

Ikiaikaisen luontoviisauden valmentaja Juha Kivinen johdattaa sinut omaan luontoosi

Käki kukkui äänekkäästi avonaisesta ikkunasta, kun tapasin Juha Kivisen videopuhelun välityksellä. Luultavasti käkikin tiesi, että nyt ollaan arvokkaiden ja olennaisten asioiden äärellä, sillä Juha valmentaa ihmisiä nimenomaan luontoviisauden pariin.

Entisaikaan ihmiset elivät tiiviissä suhteessa ja yhteydessä luontoon. Tuolloin vielä ymmärrettiin, että olemme kaikki osa luontoa, yhtä luonnon kanssa. Tämä taito ja kyky elää yhteydessä luontoon, on jokaisella edelleen olemassa, se on vain lähes tyystin unohtunut nykyihmiseltä.

Luontoviisauden valmentaja ja henkinen opas Juha Kivinen kertoo, että luontoviisauden käyttäminen tähtää ennenkaikkea tasapainoon, eräänlaiseen voiman ja vastavoiman väliin. Omaan keskiöön, jota voisi sanoa myös omaksi luonnoksi. Jing ja jang, feminiininen ja maskuliininen – tarvitsemme kumpaakin puolta. Kuten esimerkiksi luonnossa puu, joka tarvitsee sekä runkoa että juuristoa ollakseen parhaassa terässään. Niin myös ihminen ollessaan omassa luonnossaan, on se kuka hän oikeasti on, tasapainoinen osa luontoa.

Miten omaa luontoa nostatetaan ja miten se vaikuttaa?

Luontoviisaus opastaa luonnollisiin tapoihin olla ja toimia, sekä siihen miten luonnollinen läsnäolo toimii. Luontoviisausharjoitteiden avulla voi oppia, miten kaikkein yksikertaisimmat ja luonnollisimmat tavat ovat kaikkein tehokkaimpia oman hyvinvoinnin edistämisessä.

Ensiarvoisen tärkeää on turvallinen ja tasapainoinen ilmapiiri, jossa ollaan aidosti ja häiriöttömästi läsnä. Monet ohjatuista harjoituksista toteutuvat parhaiten ulkona luonnossa, jossa ollaan kokemuksellisesti yhtä luonnon kanssa. Osassa harjoituksia ohjaajalla tai valmentajalla on usein myös kannus (rumpu), jonka avulla voidaan tehdä rumpumatka. Kaikessa tähdätään aina olennaisimman äärelle – siihen keitä me oikeasti olemme.

Oman luonnon nostatuksessa saattaa lähteä liikkeelle esimerkiksi avautuvia tunnelukkoja, mutta kokemukset ovat aina myönteisiä. Jos oma elämänpolku ei ole vielä avautunut täyteen kukkaansa tai sen varrella tuntuu olevan kovasti esteitä, oman luonnon ja luontoyhteyden nostattaminen voi olla jonkin ihan uuden alku. Joskus oivallukset lähtevät aukeamaan heti, joskus taas hieman myöhemmin.

Rummun kumautus vei Juha Kivisen mennessään

Luontoviisauden etsijä saattaa todella tehdä isojakin oivalluksia, joista ei ole paluuta. Juhalla itsellä tämä hetki oli noin 10 vuotta sitten NLP -kurssilla, jonka vetäjä oli kallellaan samanismiin. Ensimmäinen kumautus rumpuun ja se oli sillä sekunnilla menoa – tämä polku oli se Juha Kivisen kaikkein omin juttu.

Juha Kivinen on päätynyt henkisten asioiden ja -valmennusten pariin noin 15 vuotta sitten, työskenneltyään ensin parikymmentä vuotta it-alalla. Luonto on ollut hänelle läheinen elementti jo pienestä pitäen ja nuorena miehenä hän koki myös suurta maailmantuskaa luonnon puolesta. Kypsyttyään ”elämän normisettiin” – oravanpyörään, kiireeseen ja stressiin, Juha lähti huikealle matkalle kohti aidointa itseään.

Syvää tietämystä ja koulutusta on karttunut esimerkiksi NLP:stä, hypnoosista, elämäntaidon valmentamisesta, työhyvinvoinnista, neurotieteistä, shamanismista, energiahoidoista, positiivisesta psykologiasta, rentoutuksesta, mindfulnesista ja ryhmädynamiikasta. Olimme keskustelleet vasta minimaalisen pienestä osasta Juhan koulutuksista ja tieto-taidoista, kun suustani lipsahti ”ihan todella, milloin sä nukut, tai mitä sä vedät?” No luontoviisautta, vastasi Juha nauraen. Ei jäänyt epäilystäkään siitä, että luontoviisauden polku tuo myös valtavasti energiaa ja ihan uudenlaista inspiraatiota elämään.

Tätä nykyä Juha Kivinen toimii Luontoviisauden valmentajan ja Henkisen oppaan töiden lisäksi mm. koulutettuna erä- ja luonto-oppaana, Kalevalaisena jäsenkorjaajana sekä Kalevalaisen hengenperinnön ja luontomeditaation opettajana Johannes Setälä -keskuksessa. Elämäntaitoihin liittyvien opintojen jälkeen Juha on nyttemmin perehtynyt erityisesti luonnon merkitykseen henkisen hyvinvoinnin perustana ja perinteikkäisiin, ikiaikaisiin tapoihin huolehtia kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Yksi näistä tavoista on luontoviisauden harjoittaminen ja työkaluna käyttäminen.

Teksti: Saaga Saarnisola

Kumauta oma luontosi liikkeelle Rumpu-ukon uniikilla rummulla:

Lista

Related Posts