Artikkelit

Sielun palautus: Ikivanhoilla shamaanien rituaaleilla vapautat traumoja ja päästät irti menneestä

Sielun palautus ja eheytys Shamaani rituaalit ja seremoniat Rumpumatka

Sielun palautus on shamanistinen paranemistekniikka. Rikkinäisyys haavoittaa sieluamme ja saattaa lopulta syödä jopa kaiken liikenevän voiman ja energian. Sielu voi myös olla vereslihalla niin pitkään, ettei enää edes muista millaista on olla ehjä ja energinen, oma itsensä.

Yksi eheytymistä edistävä keino saattaa löytyä shamaanien parista, joiden parantamistekniikoita on käytetty keskuudessamme jo tuhansien vuosien ajan. Shamanistiset opit voivat muun muassa auttaa päästämään irti traumoista, tunnepuolen ongelmista ja itsetuhoisista käyttäytymismalleista, jotka aiheuttavat meille moninaista tuskaa.

Mutta mikä on ihmisen sielu? Kautta aikain filosofit, tietäjät ja teologit ovat yrittäneet määritellä sen. Nykyään sielulle onkin olemassa useita eri määritelmiä, mutta toimiva näkökulma parantavassa ja muuntuvassa konseptissa on haastava. Ehkä sielun voisikin määritellä ”elinvoimaksi”. Tämä on se ”voima”, joka ohjaa fyysistä elämäämme maapallolla.

Kielikuvallisesti ajateltuna sielu on siis kehossamme – ja suolistossamme. Yksi shamaanisen sielunhoidon tarkoituksista on kerätä meihin mahdollisimman paljon elinvoimaa – niin paljon, kuin se on mahdollista. Siinä ei ole kysymys mistään epätavallisesta, vaan elämän luonnollisesta ilmentymästä.

Miten sielumme voi haavoittua? Se tapahtuu usein hyvin nuorena – aikana, jolloin emme osaa selittää tapahtunutta. Tämän vuoksi emme usein tiedosta, että toistamme elämässämme haitallisia käyttäytymismalleja aikaisen rikkoutumisen vuoksi. Pyrimme kuitenkin palauttamaan menetetyn elinvoiman uudelleen kokemalla samat tunnepuolen haavat uudelleen ja uudelleen. Tämä voi olla hyvin kivuliasta, mutta kivun on tarkoitus herättää tietoisuutemme siihen, että meidän tulisi palauttaa elinvoimamme ja elpyä. Tässä tilassa sielun eheyttämiseen liittyvät tekniikat ja meditaatio ovat arvokkaita apukeinoja.

Useat oireet voivat liittyä sielun haavoihin; esimerkiksi ihmiset, jotka tuntevat tarkkailevansa omaa elämää ulkopuolisin silmin, kauempaa, ovat saattaneet kokea sielun rikkoutumisen. He eivät ole läsnä elämässä, vaan kokevat pelkoa ja kyvyttömyyttä luottaa muihin ihmisiin. Myös vakava masennus tai krooninen sairaus saattavat olla oireita sielun rikkinäisyydestä. Shamanistisessa maailmankatsomuksessa voima ja terveys kulkevat käsikädessä – jos keho on täynnä voimaa, ei sillä ole tilaa sairaudelle.

Sielun palauttaminen ehjäksi

Traumojen ja tunneperäisten haavojen parantamisessa shamanismi ei jumita menneissä tapahtumissa. On olemassa vain valtava, mahtava, jatkuvasti muuttuva tämä hetki, jossa ei ole erillistä menneisyyttä, nykyisyyttä tai tulevaisuutta. Sielun eheyttäminen on vaativa shamanistinen istunto, jossa shamaani jäljittää henkimatkalla ihmisen ”ehjät palaset” henkimaailman tasoilta. Jos palaset ovat toisen henkilön hallussa, on ne voitettava takaisin.

Parantavan istunnon aikana shamaaninen hoitaja voi siirtyä lineaarisen ajan ulkopuolelle ja mennä siihen paikkaan, jossa traumaattinen tapahtuma elää yhä ihmisessä – hän voi paikantaa lukkiutuneen elinvoiman ja palauttaa sen. Joskus pidemmän ajan traumaa purettaessa shamaani hoitaa koko esipolvien ketjua ajassa taaksepäin. Tätä tehdään Suomessa paljon sotien aiheuttamien traumojen, alkoholismin ja häpeän hoidossa. Vasta kun lukkiutunut elinvoima on palautettu, toipuminen voi todella alkaa.

Olennainen ero sielun palauttamisen ja esimerkiksi psykoterapian välillä on se, että sielun palauttaminen keskittyy kadotetun elinvoiman palauttamiseen ja yhdentämiseen – se ei keskity siis itse traumaan. Psykoterapeutti ei puolestaan kysy ”missä on kadonnut sielusi ja miten saamme sen takaisin?” Nämä kaksi menetelmää sopivat kuitenkin käytettäväksi myös yhdessä.

Kaikkein tehokkain tapa voikin olla näiden keinojen yhdistäminen; ensin etsiä kadotettu elinvoima sielun hakemisen kautta, jonka jälkeen tukea prosessia terapian avulla. Näin tietoisuus tulee osaksi paranemista, kun epämiellyttävät tunteet purkautuvat. Tunnesäikeiden hajoaminen voi olla haastavaa, sillä ihminen saattaa kokea alkuperäisten tunteiden perimmäisen kivun. Oikotietä ei silti ole, syvät haavat paranevat vasta, kun tuskalliset tunteet vapautuvat. Mikä parasta, tämä vaihe menee kuitenkin ohi.

Toisen elinvoimaan takertuminen

Sielun palautusprosessi on yksi tapa palauttaa ja ylläpitää elinvoimamme. Toinen tapa on olla pitämättä kiinni kenenkään toisen elinvoimasta. Me kaikki viemme joskus toisen ihmisen energiaa – tai pidämme siitä kiinni. Tätä kutsutaan sielun takertumiseksi. Muun muassa kateus, arvostelu ja mustasukkaisuus ovat esimerkkejä takertumisesta. Tällainen suhde toiseen ihmiseen tuo mukanaan ongelmia ja vaikeuksia – vähentäen elinvoimaamme.

Jos sielusi on takertunut, voit käynnistää shamaanien parannusretriitin. Retriitin tarkoituksena on pyytää henkiä paljastamaan niiden ihmisten nimet ja kasvot, joiden elinvoimaan olet sotkeutunut tai jotka ovat yhä sinun elinvoimassasi kiinni. Varaa elpymismatkaasi aikaa noin kaksikymmentä minuuttia. Sinun henkinen liittolaisesi voi ohjata sinut paikkaan, jonne ihmiset, joihin olet takertunut, ovat kokoontuneet. Saatat myös yllättäen tulla tietoiseksi siitä, keitä nämä ihmiset ovat. Kaikki menetelmät ovat yhtä päteviä tässä eheytymisharjoituksessa – ei ole oikeaa eikä väärää tapaa. Joskus ihmiset tulevat ohjatuksi esimerkiksi järvelle, ja kun he kurkistavat veden pintaan, he näkevät heijastuksena ne henkilöt, joihin he ovat sotkeutuneet.

Kun palaat sielun hakumatkaltasi, olisi tärkeää kirjoittaa ylös tapahtumat ja kohtaamiesi henkilöiden nimet, kun ne ovat vielä tuoreessa muistissa. Muista, että sinun ei tarvitse tuomita itseäsi takertumisistasi – me kaikki teemme sitä. Erona on, että sinulla on nyt mahdollisuus palauttaa tasapaino. Nyt olet tietoinen siitä, mitä sinun tarvitsee vapauttaa ja palauttaa.

Tuliseremonia

Myös tuliseremonian avulla voidaan palauttaa sielun takertuneet osat ehjään tilaan. Tämä voidaan tehdä joko yksin tai yhdessä muiden kanssa. Osallistujat voivat tukea prosessia käyttämällä helistimiä, rumpuja tai laulaa mukana. Toteuta tuliseremonia mieluiten ulkona, turvallisessa paikassa.

Kutsu henkiä, pyydä heiltä apua ja ilmoita aikomuksesi tarkasti – ”vapautan sisimpäni osat, jotka pitävät kiinni toisten ihmisten sieluista!” Tämän jälkeen revi ja polta muistiinpanot, joihin olet aiemmassa vaiheessa kirjoittanut kohtaamiesi henkilöiden nimet. Tunne, kuinka tuli polttaa sinut irti niistä, joihin olet takertunut. Kun kaikki laput on poltettu, kiitä henkiä tuesta ja lopeta rituaali meditoimalla mieli rauhalliseksi.

Vaikka rituaali on valmis, saatat silti muistaa ylimääräisiä nimiä, kasvoja, tapahtumia, jotka liittyvät sielun takertumiseen. Tämä on normaalia, sillä olet avannut ovat upotettuihin muistoihin. Tuliseremonia voidaan toistaa koska tahansa, jolloin lisää elinvoimaa vapautuu käyttöösi.

Teksti: Johanna Ruonala

Lähde: https://www.consciouslifestylemag.com/shamanic-soul-retrieval/

Rumpu-ukolta löydät matkallesi laajan valikoiman shamaanirumpuja:

Lista

Related Posts