Rumpuja on soiteltu pitkin historian, ja vaikka arkeologisissa kaivauksissa ei ole löydetty viikinkirumpuja, niitä oli varmasti näillä hurjilla sotureilla käytössä. Tutkijat arvelevat viikinkirumpujen muistuttaneen ulkonäöltään ja valmistustavaltaan shamaanirumpuja, joissa oli pyöreä tai soikea, puinen kehikko ja kalvona eläimennahka. Kalvon päälle maalattiin viikingeille tärkeitä symboleita ja kuvia.
Seuraten ammoisten rummuntekijöiden jalanjälkiä, valmistamme viikinkirumpumme käsin ja lisäämme rumpujen pintaan viikingeille tärkeitä symboleita, kuten Yggdrasil.
Skandinaavisessa mytologiassa elämänpuu on ollut Yggdrasil maailmanpuu. Yggdrasil on yleensä jättimäinen saarnipuu, joka on kannatellut koko maailmankaikkeutta, ollen yhdeksän maailman keskipiste. Maailmanpuun oksilla ja juurilla eli lukuisa määrä eläimiä ja sen kautta oli kulku kolmelle eri tasolle (suomalaisittain sanottuna ylinen, alinen ja keskinen). Viikinkien ylijumala Odin hirttäytyi Yggdrasiliin ylösalaisin yhdeksäksi päiväksi saadakseen haltuunsa riimujen salaisuudet. (lähde: kolmassilma.net, lue lisää)
Huopapäinen rumpukapula kuuluu hintaan. Jos haluat toisenkin kapulan viikinkirummullesi, katso näitä huovutettuja kappaleita.
Hoito ja säilytys
Viikinkirumpu on huoleton soitin, kunhan muistat muutaman perusasian:
– rasvaa muutaman kerran vuodessa nahanhoitoaineella.
– säilytä esimerkiksi seinällä, ei kuitenkaan suorassa auringonpaisteessa, ilmalämpöpumpun tms. tai patterin läheisyydessä. Myös rumpukassi on oiva säilytyspaikka.
– älä jätä kesällä kuumaan autoon.
– rumpu ei tykkää kuivasta ilmasta, koska vaarana on että rumpunahka kiristyy liikaa ja repeää
– Yksityiskohtaiset hoito-, ja vihkimisohjeet tulevat ostoksen mukana.
Viritys
Rumpu ”elää” ilmankosteuden mukaan, jolloin nahka löystyy kostealla ilmalla ja kiristyy kuivalla. Ilmankosteus vaikuttaa rummun vireeseen eli ääneen. Mikäli rumpusi nahka on löysä, kuivata varovasti auringossa, nuotiolla tai hiustenkuivaajalla.
Jos nahka taas on kireä, pyyhkäise kostealla kankaalla tai suihkuta suihkepullosta sadekuuro. Nahka ei reagoi välittömästä viritykseen, joten malta odottaa muutama minuutti.
Lisätietoja virityksestä: artikkeli tai/ja video
Värjäys/maalaus
Viikinkirummun kuviointi on tehty silkkipainotekniikalla. Mikäli haluat lisätä siihen kuvioita, niin parhaiten rasvaamattomaan nahkaan tarttuu akryyli-, ja öljyvärit, samoin erilaiset permanent-tussit (osa tussien väreistä haalistuu tai muuttuu ajan myötä auringonvalon takia.)
Rumpukehikko on koivuvaneria ja siihen voit kaivertaa tai maalata symboleita. Myös erilaiset talismaanit, höyhenet, helmet ja luonnon omat korut yms. sopivat hyvin koristeluun.