Viikinkirumpu Aegishjalmur on M-kokoinen upea rumpu. Runko on taivutettu kaksinkertaisesta koivuvanerista, joka on vahattu puuvahalla. Viikinkirummun kalvo on kotimaista värjäämätöntä tai jauhdepetsillä värjättyä poronnahkaa. Jokainen rumpu on yksilöllinen ja tehty käsityönä. Puinen käsikahva on kiinnitetty rummun taakse nyörein. Kapulana toimii huopapäällysteinen puukeppi.
M-kokoinen viikinkirumpu on hyvä perusrumpu, josta lähtee matala, värähtelevä ääni. Jos kaipaat oikein kunnon jytinää (esim. muusikot), niin valitse Rumpu-ukon L-kokoinen rumpu.
Hoito ja säilytys
Viikinkirumpu on huoleton soitin, kunhan muistat muutaman perusasian:
– rasvaa muutaman kerran vuodessa nahanhoitoaineella, älä ”lotraa” kuitenkaan kuviokohtaa ylenpalttisesti, vaan keskity mieluummin rummun takapuoleen.
– säilytä esimerkiksi seinällä, ei kuitenkaan suorassa auringonpaisteessa tai patterin läheisyydessä (myös voimakas ilmastointi kuivattaa rumpua).
– älä jätä kesällä kuumaan autoon.
– Eli rumpu ei tykkää liian kuivasta ilmasta. Tällöin on vaara, että rumpunahka kiristyy liikaa ja repeää (yleensä kovilla pakkasilla sisäilma menee kuivaksi).
Viritys
Rumpu ”elää” ilmankosteuden mukaan, jolloin nahka löystyy kostealla ilmalla ja kiristyy kuivalla. Ilmankosteus vaikuttaa rummun vireeseen eli ääneen. Mikäli rumpusi nahka on löysä, kuivata varovasti esim. auringossa tai hiustenkuivaajalla. Mikäli nahka on kireä, kostuta vedellä (esim. suihkepullolla, pyyhkäisy kostealla kankaalla). Nahka ei reagoi välittömästä viritykseen, joten malta odottaa muutama minuutti. Virityksestä lisää videolla (3.video ylhäältä laskien).
Värjäys/maalaus
Viikinkirummun kuvio on tehty käsin silkkipainotekniikkalla.
Viikinkirummun vihkimys
Viikinki/Shamaanirummun vihkiminen on vanha perinne, jossa omistaja ja rumpu ”sitoutuvat” yhteen ja rummusta tuli omistajan henkilökohtainen. Vihkiminen ei ole välttämätöntä, ainoastaan vanha perinne. Lue lisää shamanismista.