Artikkelit

Shamaani Susanna Aarnio: Nykypäivän suomalaista vaivaa sielunmenetys

karhu-perinne

Aikamme täyttyy kiireestä, teknologiasta ja suorittamisesta. Suomalais-ugrilainen samanistinen perinnetieto toteaisikin tähän, että kyseessä on sielunmenetys ”Löylyn ja Itsen menetys”. Mutta mistä kadonneen sielun löytäisi? Kysyimme Susanna Aarniolta, mikä tähän vaivaan auttaisi?

Shamaani Susanna Aarnio palauttaa ihmisille heidän metsämuistiaan

Moderni suomalainen on irti juuristaan ja luonnollisesta ympäristöstään. Aarnio kuitenkin toteaa, ettei hän opeta mitään, vaan palauttaa muinaista metsämuistia, jota jokainen kantaa syvällä sydämessään. Metsämuisti palautuu esimerkiksi yhteisöllisissä itkemistilaisuuksissa: ”Vien usein ryhmiä avohakkuumetsiin yhteisöllisiin itkemistilaisuuksiin. Kuulostaa ehkä ihmeelliseltä, mutta kyse on tärkeästä asiasta: se on sanatonta, laulettua yhteyttä luontoon ja esivanhempiin.” Aarnio kertoo.

Ihminen voi myös vahvistaa itse metsämuistiaan

Hiljentyminen ja pyytäminen on tärkeitä asioita, kun etsii omaa metsämuistiaan. Metsään ei sovi ryskiä vauhdilla ja melulla, vaan hiljaisesti kunnioittaen. Liike ja fyysisyys myös sopivat kuvaan mukaan, metsässä ei ole pysähtyneisyyttä. Aarnio on vakuuttunut siitä että: ”ihminen kyllä löytää keinot, kun tunnistaa vetovoiman, joka saa hänet etsimään sitä totuutta, joka aukeaa tästä yhteydestä. Itse nimitän sitä vetovoimaa haluksi palata alkumetsään, esivanhempiemme juurille, rihmastoon.”

Karhuperinne eli vahvana suomalais-ugrilaisessa samanismissa

Suomessa karhuun on aina suhtauduttu kunnioituksella ja se on ollut myös voimakas toteemieläin ja voimaeläin. Karhulle on kirjoitettu runolauluja, loitsuja, karhuvirsiä ja rituaaleja, joiden avulla on yleisesti juhlistettu elämän tärkeitä hetkiä. Karhunkaatokin oli rituaali, sillä karhu oli myyttinen olento, tuonpuoleinen mutta ihmisenkaltainen. Karhua ei kaadettu ensisijaisesti ruoaksi, vaan sen kaato merkitsi kyläyhteisölle suojautumista.

Shamaani Susanna Aarnio oli vuoden 2019 Rumpu soikoon tapahtumassa vetämässä shamanistisen istunnon pohjoisen karhuperinteen hengessä.

Lähteet:
Mia Jokiniva: Metsäjooga
FM Vesa Matteo Piludu: ”The Forestland´s Guests: Mythical Landscapes, Personhood, and Gender in the Finno-Karelian Bear Ceremonialism”
https://www.teologia.fi/ajankohtaista/1595-vaeitoes-karhuseremonia-kertoo-muinaisesta-suomaisesta-uskomusmaailmasta
Kuva: Susanna Aarnio

Rumpu-ukolta löydät myös uniikit voimaeläinrummut:

Lista

Related Posts